Kiedy jest gorąco, nie mamy ochoty na pracochłonne przygotowywanie posiłków. Wówczas warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które będą w sam raz na upalne popołudnia. Oto przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami



ciasto z rabarbarem i truskawkami


Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Składniki na nadzienie rabarbarowo - truskawkowe:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Składniki na piankę:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę 33 x 23 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.

3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

4. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 - 15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.

Początek strony