Kawa mrożona w bardzo letnim wydaniu, czyli z truskawkami. Idealna na upały.

 

W upały trudno jest zaczynać dzień od gorącej kawy. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest kawa mrożona! Wprawdzie jej przygotowanie zajmuję nieco więcej czasu niż nalanie wrzątku do filiżanki. Ale warto, bo kawa mrożona z truskawkami jest pyszna!



kawa mrożona z truskawkami

Kawa mrożona z truskawkami – przepis:

Składniki (na 2 porcje):

    pół szklanki truskawek
    szklanka mleka ryżowego (może być krowie)
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki rozpuszczalnego cappuccino (opcjonalnie)
    2 łyżki syropu kokosowego lub cukier (według uznania)
    4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
    1/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Truskawki wkładamy na chwilę do zamrażalnika (bez szypułek), żeby się chłodziły, mleko do lodówki (najlepiej znacznie wcześniej). W tym czasie zalewamy kawę, cappuccino i cukier lub syrop wrzątkiem i zaparzamy. Przestudzamy lekko - można również wlać gorącą.

Do blendera wkładamy truskawki, wlewamy mleko, zaparzoną kawę i miksujemy na gładką masę. Do szklanek wkładamy po 2 gałki lodów, wlewamy kawę z truskawkami, dekorujemy bitą śmietaną i truskawką. Można jeszcze dodać tartą czekoladę.


Początek strony