Wuzetka to jedno z ciast nieodłącznie kojarzących się z młodzieńczymi latam. Ciasto stanowi kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą serowo-śmietanowej masy, a całość oblana jest czekoladową polewą. Wypiek pięknie się prezentuje, ładnie się kroi i jest przepyszne. Poniżej znajdziecie przepis na wuzetkę.


 

Ciasto:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania

 
Syrop:

    1/2 szklanki cukru
    po łyżce soku z cytryny i spirytusu
    zapach rumowy

 
Krem:

    1 l śmietany kremówki 30 proc
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy

 
Polewa:

    100 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    1/2 szklanki marmolady wieloowocowej

 

Sposób przygotowania:

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj delikatnie do ciasta.

Dwie jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto podziel na dwie równe części i wyłóż do blach. Piecz w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 20 minut (możesz ciasto upiec w jednej blasze ? wtedy wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut ? i po ostygnięciu przekrój poziomo na pół).

Przygotuj syrop: cukier zalej szklanką wrzątku, dodaj sok z cytryny, zapach rumowy i spirytus. Przestudź go.

Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gotową włóż na pół godziny do lodówki.

Jeden blat ciasta nasącz syropem i rozsmaruj na nim cienką warstwę marmolady, a następnie nałóż bitą śmietanę. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.

Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy i gdy masło się rozpuści, na małym ogniu, mieszając, gotuj 5 minut. Gorącą polewę rozprowadź na cieście i pozostaw do ostygnięcia.



Początek strony