Zapewne wielu z Was zna ten przysmak z dzieciństwa. Blok czekoladowy to deser domowej produkcji, który robił zawrotną furorę na stołach w czasach PRL-u. Oto przepis na blok czekoladowy - słodki przysmak dziecięcych lat.


 

Składniki:

    1-1,5 szklanki cukru (ok. 350 gram lub mniej)
    250 g masła
    1/2-3/4 szklanki wody
    2 - 5 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
    400-500g mleka w proszku
    suche wafle lub herbatniki
    bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (ok 200g - wg uznania)

Sposób przyrządzenia:

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao - całość wymieszać dokładnie na małym ogniu z następnie ostudzić (może być lekko ciepłe). Herbatniki pokruszyć w dłoniach a następnie tłuczkiem. Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Masę kakaową należy przełożyć do miski i wsypywać powoli mleko w proszku. Wszystko należy dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.



Początek strony