Poniżej przedstawiamy Wam jeden z najprostszych do wykonania a zarazem dość oryginalny przysmak: szyszki z ryżu preparowanego.  Przepis jest nieskomplikowany, czas przyrządzania przysmaku - krótki a afekt - murowany. Wasze dziecko pokocha szyszki. Smacznego :)





 Składniki na około 30 sztuk:

    400 g masy kajmakowej (np. z puszki)
    90 g ryżu preparowanego (1 opakowanie)
    50 g białej czekolady, połamanej
    50 g mlecznej czekolady, połamanej

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową z puszki równo rozdzielić pomiędzy dwa małe rondelki. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się czekolady.

Przygotować dwie większe miseczki, odpowiednio przelać do nich gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego, wymieszać.

Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na kształt szyszek (lub kulek). Jeśli masa będzie Wam sprawiała trudności w formowaniu można na krótką chwilę umieścić miseczkę w lodówce, do czasu gdy czekolada lekko zgęstnieje.

Uformowane szyszki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przełożyć do papilotek.

Przechowywać do 7 dni, w lodówce.



Początek strony