Ta sałatka jest wszystkim znana pod nazwą "warzywna". W jej składzie przeważa słodka marchew, jest też sporo majonezu i pieprzu. Aby uzyskać nieco bardziej kwaśny smak należy dodać nieco więcej ogórków kiszonych. Propozycja jest podstawowym przepisem na tę tradycyjną, polską sałatkę przygotowywaną z ugotowanych jarzyn i jajek.

Sałatka jarzynowa

Składniki

  • Gotowane warzywa :
  • ziemniaki-8,
  • marchew-6,
  • pietruszka (korzeń)- 2,
  • 1 mały seler,
  • jajka na twardo-6,
  • ogórki kiszone lub z octem-6
  • 2 cebule lub biała część dużego pora,
  • czosnek-2 ząbki,
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku, a potem do posypania całości.
  • 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary",
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • parę łyżek musztardy "Stołowej"-do smaku.

 

Sposób przygotowania

Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, czosnek-przez praskę, jajka, ogórki-odsączone, jabłko, pietruszkę zieloną lub koper. Wszystko dać do dużej miski.

Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, 1 puszkę kukurydzy konserwowanej-odsączonej i 1 słoik, 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary".

Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę "Stołową".

Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą "przegryzły".



Początek strony