Klasyka polskiego śledzia. Przy wielu okazjach obowiązkowy punkt menu. Śledzie w śmietanie i śledzie ze śmietaną to przede wszystkim jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych.

 

śledź w śmietanie

Składniki

  • 8 sprawionych (po 4 do każdego sosu) matjasów

  • Marynata

  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • sól i biały pieprz do smaku
  •  

    Dressing 1

  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  •  

    Dressing 2

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki curry
  • biały pieprz

  • Sposób przygotowania

    Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Robimy marynatę. Wszystkie jej składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Marynatą zalewamy pokrojone matiasy i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Przygotowujemy dressingi, mieszając wszystkie składniki. Zamarynowane śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy po połowie z dressingami, następnie odstawiamy na kolejne 24 godziny w chłodnej miejsce.



    Początek strony