Ryba po grecku, zwana inaczej rybą w jarzynach, to potrawa doskonała zarówno na zimno i na ciepło. Najlepiej ją przygotować dzień albo dwa dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Wtedy ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw z przyprawami i zapewni jeszcze lepszy smak całości.

Składniki

  • 500 g filetów rybnych (np. dorsz, sola, flądra) (waga po rozmrożeniu)
  • 340 g marchwi (waga po obraniu) czyli 3 średnie marchwie
  • 100 g korzenia pietruszki (waga po obraniu) czyli 1 średnia pietruszka
  • 90 g korzenia selera (waga po obraniu) czyli mały kawalek selera
  • 330 g cebuli (waga po obraniu) czyli 3 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • ew. 1/2 szklanki wody lub rosołu

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju do smażenia warzyw
  • olej do smażenia ryby


Przygotowanie:

1. Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler), oprószamy delikatnie solą a następnie przykrywamy patelnię pokrywką. Warzywa dusimy na niewielkim ogniu.

2. Filet rybny odmrażamy (jeśli jest zamrożony), opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy na sicie, a potem ręcznikiem papierowym. Osuszoną rybę kroimy na mniejsze kawałki (każdy filet na 4 - 5 części). Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy rybę i smażymy z obydwu stron na ładny złoty kolor na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia oprószamy rybę delikatnie solą. Usmażone kawałki ryby układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

3. Do warzyw na patelni wlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy do miękkości.

4. Na oleju, na którym smażyła się ryba smażymy cebulę do lekkiego zrumienienia.

5. Do uduszonych warzyw przekładamy zrumienioną cebulę, dodajemy przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, sól) oraz koncentrat pomidorowy i znów 1/4 szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Jeśli masa jest zbyt sucha podlewamy warzywa wodą.

6. Na półmisku układamy usmażone i ostudzone kawałki ryby. Przykrywamy rybę duszonymi warzywami i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do podania trzymamy w lodówce.



Początek strony