Fasolka po bretońsku - dla jednych jedno z ulubionych dań, dla innych znienawidzona potrawa dzieciństwa. W zasadzie nie wiadomo skąd wzięła się jej nazwa, gdyż w Bretanii jest ona zupełnie nieznana. Jedno jest pewne: jest to potrawa obecna w wielu polskich domach i ubóstwiana przez wielu. Poniżej znajdziecie przepis.

ZAPAMIĘTAJ! Smak potrawy zależy od jakości boczku i kiełbasy.

 

fasolka po bretońsku

Składniki

•50 dag fasoli Piękny Jaś
•25 dag wędzonego boczku
•30 dag kiełbasy
•3 łyżki koncentratu pomidorowego
•1 łyżeczka cukru
•1 liść laurowy
•2 ziarenka ziela angielskiego
•sól
•świeżo mielony pieprz
•1-2 ząbki czosnku
•1 łyżeczka majeranku
•1 łyżka smalcu
•1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania

Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.




Początek strony